Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Wel of geen investeringsaftrek bij nieuwe website?

Wel of geen investeringsaftrek bij nieuwe website?

Voor investeringen in bedrijfsmiddelen kunt u onder voorwaarden investeringsaftrek krijgen. Maar geldt dat ook als u een website laat ontwerpen met een logo voor uw bedrijf?

Professionele uitstraling
Als u wilt dat klanten u online kunnen vinden, en daar een professionele indruk van uw bedrijf krijgen, doet u er verstandig aan een website te laten ontwerpen door een gespecialiseerd bedrijf. Alleen, de kosten hiervan kunnen oplopen. Krijgt u hierover dan ook investeringsaftrek?

Voorwaarden
Een website geldt in het algemeen als bedrijfsmiddel. Voor een bedrijfsmiddel is vereist dat u de eigenaar bent en dat u dit tot het ondernemingsvermogen rekent. Voor een gehuurd bedrijfsmiddel krijgt u dus geen investeringsaftrek. Ook moet een bedrijfsmiddel op de balans staan (worden geactiveerd) en moet u erop afschrijven. Dat betekent dat het bedrijfsmiddel over meerdere jaren een bijdrage aan de productie levert.

Voor een website geldt dus ook dat u erop kunt afschrijven en er investeringsaftrek op kunt krijgen. Let op: hierop bestaat echter een uitzondering, afhankelijk van de manier waarop u voor de website betaalt.

Wel of geen eigenaar?
Betaalt u voor het gebruik van de website geen vast bedrag, maar een jaarlijkse of maandelijkse bijdrage, dan bent u fiscaal geen eigenaar van de website. U kunt in dat geval op het ontwerp dus ook geen investeringsaftrek krijgen.

Periodiek betalen voor het gebruik van een website is iets anders dan betalen voor de kosten van periodiek onderhoud van uw site. Betaalt u deze kosten naast uw eenmalige vaste bijdrage voor de aankoop, dan kunt u over de aankoopkosten van uw site dus wel investeringsaftrek krijgen. Uiteraard gelden er wel de normale voorwaarden voor het verkrijgen van de investeringsaftrek, zoals een minimuminvesteringsbedrag van meer dan € 2.300,- (2017).

Investeringsaftrek kunt u dus in beginsel ook krijgen voor niet-tastbare goederen, oftewel immateriële activa, denk aan licenties, octrooien en auteursrechten. Vergunningen en goodwill zijn echter uitdrukkelijk van de investeringsaftrek uitgesloten.

Advies
Als u de keuze heeft tussen het betalen van een vast bedrag of een jaarlijks bedrag, is het in één keer betalen voor het verkrijgen van het eigendom, in verband met het verkrijgen van de investeringsaftrek, dus gunstiger. Het is dus van belang dat het ICT-bedrijf het eigendom van uw website met huisstijl en logo aan u overdraagt en daarvan niet zelf de rechten houdt.

Voorbeeldsom
Stel dat het ontwerpen van uw site met webwinkel € 5.000,- kost. Bij een investeringsaftrek van stel 28%, maakt dat maar liefst € 560,- verschil. Bij een belastingtarief van 40% dus € 1.120,- netto. Toch de moeite van het overwegen waard.

Conclusie
Ook voor een website en soortgelijke immateriële activa kunt u max. 28% investeringsaftrek krijgen. Voorwaarde is wel dat u eigenaar wordt. Dit betekent dat een periodieke bijdrage voor het gebruik van bijvoorbeeld een website geen investeringsaftrek oplevert. Betaal dus bij voorkeur in één keer voor uw eigendom.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Husse Groningen Noordbroek
TTAB Winschoten
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Vikingreizen Bad Nieuweschans
Zwaarden.com Sellingen
Rianne Schaper Fotografie Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp