Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Wiegel: 'Schrap verplichte verzekering ZZP'er'

In een gesprek met De Telegraaf heeft VVV-coryfee Hans Wiegel zich uitgesproken over de nieuwe verplichte verzekering voor ZZP'ers. Wiegel zou graag de verplichte maatregel definitief willen laten schrappen.

Zelfstandigen zonder personeel moeten als het aan het Maarten Camps, hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, ligt allen verplicht deelnemen aan een basisverzekering voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Deze maatregel zou betekenen dat het onderscheid tussen werknemers en zelfstandige ondernemers zou wegvallen en iedereen voor elkaar zou meebetalen. De positieve zijde is dat ZZP'ers dan weer goed beschermd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en het pensioen.

Volgens Camps is er voor de werkgever vaak geen onderscheid in de werkzaamheden van werknemers in vaste dienst en de ZZP'ers die hij inhuurt. Wel leveren ZZP'ers werkgevers flexibiliteit. Formeel zijn de naar schatting 750 duizend ZZP'ers ondernemers. Daardoor zijn arbeidsongeschiktheidsregelingen en pensioen voor hen vaak onbetaalbaar. Het voorstel van Camps sluit aan bij het sociaal akkoord dat het kabinet vorig jaar heeft gesloten met werkgevers en werknemers. Een van de pijlers onder dat akkoord is om flexibel werk minder flexibel te maken en vast werk minder vast. Een ruime Kamermeerderheid is het eens met de plannen van Camps.

Vorig jaar was het kabinet nog voornemens om de zelfstandigen aftrek te beperken. Deze sneuvelde bij het afgelopen Herfstakkoord. Volgens Wiegel wil het kabinet nu toch weer 'de draad oppakken' om de lasten voor ZZP'ers alsnog fors te verhogen. Wiegel wil zich daarom ook sterk maken om de voorgenomen verplichte verzekering voor ZZP'er te schrappen. Of dit gaat lukken zal in de komende maanden duidelijk worden.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
Alrawi Rijschool Heiligerlee
Open Venster Beerta
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
De Leo Media Beerta


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp