Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Wijziging kleine ondernemersregeling per 2025

Per 1 januari 2025 wordt de kleine ondernemersregeling aangepast. De huidige ondernemersregeling is dat ondernemingen met een beperkte jaaromzet (tot € 20.000,= per jaar), gebruik kunnen maken van een vrijstelling voor de btw. Keerzijde is dat er ook geen aftrek is van voorbelasting. Indien een onderneming in de kleine ondernemersregeling zit, moet deze er minimaal drie jaar in blijven, mits de grens van € 20.000,= is overstegen.

De minimale periode van drie jaar deelname komt te vervallen per 1 januari 2025 en daarmee wordt de KOR een stuk flexibeler. Ondernemers die de KOR opzeggen of de jaaromzet overschrijden, kunnen hierna de KOR pas weer gaan toepassen na afloop van het kwartaal waarin de beëindiging in werking treedt, het resterende jaar en het daaropvolgende jaar. De KOR is hiermee dus flink flexibeler geworden.

Er komt ook een Europese richtlijn voor het toepassen van de KOR buiten Nederland en met een kleine omzet in een andere lidstaat. Een ondernemer kan ervoor kiezen om in Nederland gewoon btw-aangifte te doen, maar voor de omzet die in een andere lidstaat wordt behaald, te kiezen voor de KOR.

Daarnaast geldt een beperkt overgangsrecht. Het overgangsrecht biedt de mogelijkheid om vanaf 1 oktober 2024 tot en met 3 december 2024 een melding te doen bij de Belastingdienst, zodat de KOR per 1 januari 2025 kan worden toegepast. Ondernemers die reeds in de KOR zitten, blijven gewoon in de KOR.

Tevens geldt voor ondernemers die op 31 december 2024 nog gebonden zijn aan de huidige toepassingsperiode of uitsluitingsperiode, dat die gebondenheid wordt aangepast aan de nieuwe regels. Voor hen geldt dus direct dat er geen toepassingsperiode is en een verkorte uitsluitingsperiode geldt.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
De Steakerij Bellingwolde
SolutionOnline Scheemda
Alrawi Rijschool Heiligerlee
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
MK Developers Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp