Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Wist u dit over buitenlandse webshopklanten?

Wist u dit over buitenlandse webshopklanten?

Hebt u een webwinkel en komen uw klanten ook uit andere EU-landen? Wist u dat wanneer u via uw webshop producten verkoopt aan klanten buiten de EU, er andere regels gelden wat betreft btw? Dat heeft te maken met het zogenoemde drempelbedrag. U kunt ervoor kiezen om meteen de regeling voor afstandsverkopen toe te passen. Johan Kroon Administratie helpt u hier graag bij.

Indien u als Nederlandse ondernemer goederen verkoopt aan een particulier die woonachtig is in een ander EU-land moet u in principe gewoon de Nederlandse btw (21 of 6%) in rekening brengen en afdragen. Maar wanneer bij de verkoop van de goederen aan particulieren in de EU het drempelbedrag voor afstandsverkopen wordt overschreden, geldt er een uitzondering. Dan moet het btw-tarief van het land waar de particuliere afnemer gevestigd is worden toegepast.
U dient zich hiervoor in het betreffende EU-land te registreren als ondernemer. Dit vraagt een uitgebreide administratie van u als ondernemer. Maar ons kantoor helpt u hier graag bij. Bel met 0597-792002 en maak een afspraak.

Welk drempelbedrag?
U kunt eenvoudig per EU-land bekijken welk drempelbedrag er is gesteld op https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/vat/traders/vat_community/vat_in_ec_annexi.pdf.

Regeling voor afstandsverkopen
Als gevolg van de regeling voor afstandsverkopen moet u als u goederen levert aan particulieren in verschillende EU-landen per EU-land een administratie bijhouden voor de drempelbedragen. U kunt er ook voor kiezen om de drempelbedragen niet bij te houden maar de zogenoemde regeling voor afstandsverkopen toe te passen. Dit moet u schriftelijk bij de Nederlandse Belastingdienst aanvragen. U brengt dan altijd het buitenlandse btw-tarief in rekening aan uw klant in het andere EU-land, ook al haalt u het drempelbedrag niet. U moet dan ook altijd in dat EU-land btw-aangifte doen.

Bijvoorbeeld:
U levert goederen aan particulieren in België. Het drempelbedrag voor België bedraagt € 35.000,-. Tot en met augustus 2018 heeft u voor € 34.500,- aan Belgische particulieren geleverd. U heeft hierover Nederlandse btw in rekening gebracht en afgedragen.
In september 2018 verkoopt u voor € 1.000,- goederen aan een Belgische particulier. U overschrijdt daarmee het drempelbedrag. U moet dan over die levering en alle volgende leveringen aan Belgische particulieren, Belgische btw in rekening brengen en aan de Belgische belastingdienst afdragen. U moet zich dan ook in België laten registreren als ondernemer.

Vanaf 2021 gebruiksvriendelijker regels?
De Europese Commissie heeft per 2021 een nieuwe regelgeving voorgesteld waarbij via het MOSS-systeem (het Mini One Stop Shop-systeem) de buitenlandse btw gewoon in Nederland kan worden aangegeven. Dit MOSS-systeem geldt nu alleen voor digitale e-commerce diensten. De btw die in de EU-landen waar de particulieren wonen is verschuldigd, kan dan in de Nederlandse btw-aangifte worden aangegeven. De Nederlandse Belastingdienst zorgt vervolgens dat deze btw bij het juiste EU-land terecht komt.

Johan Kroon Administratie houdt u als vanzelfsprekend op de hoogte. Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het belangrijkste en relevant ondernemersnieuws voor u. Ga naar https://www.facebook.com/johankroonadministratie/ en vind ons leuk.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Alrawi Rijschool Heiligerlee
Trimsalon High Five Oude Pekela
Master Bekleding Zuidbroek
De Leo Media Beerta
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp