Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Woning nu alvast schenken kan voordeliger zijn

Woning nu alvast schenken kan voordeliger zijn

Vroeg of laat wordt het tijd uw bezittingen te verdelen onder uw nazaten. Weet u waar u op moet letten wat betreft uw eigen woning en hoe u maximaal van de bestaande fiscale regelingen profiteert?

WOZ-waarde woning
Bij schenking van een woning moet er schenkbelasting betaald worden over de WOZ-waarde van uw woning. Maar huizenprijzen fluctueren en het kan zijn dat de gestelde WOZ-waarde hoger of lager ligt dan de werkelijke waarde van u woning. Is de WOZ-warde lager, dan is het belastingtechnisch voordelig de woning te schenken.

Het is dan goed om te weten dat u met betrekking tot een schenking zelf mag kiezen over welke WOZ-waarde u de schenkbelasting berekent: die van het schenkingsjaar óf die van het daaropvolgende jaar. Omdat in het laatste geval de waardepeildatum 1 januari van het jaar van schenking is, hangt het van de waardeontwikkeling van woningen af welke keuze het voordeligst is. Tip: in een aantrekkende woningmarkt zoals nu, zal veelal de lagere WOZ-waarde in het jaar van schenking het meest voordelig zijn!

Hogere WOZ-waarde
Is de WOZ-waarde hoger dan de werkelijke waarde, verkoop dan de woning aan uw kind voor de werkelijke waarde en schenk de aankoopsom geheel of gedeeltelijk kwijt. Er moet dan schenkbelasting betaald worden over het bedrag van de kwijtschelding. Op deze manier bespaart u 10 tot 20% schenkbelasting over het verschil tussen de werkelijke waarde en de WOZ-waarde van het pand, afhankelijk van de omvang van dit verschil.

Aandachtspunten
Wat ook verstandig is om rekening mee te houden, is dat er een extra schenkingsvrijstelling van € 100.000,- geldt, wanneer dit bedrag wordt gebruikt voor de aankoop of verbetering van een eigen woning of voor het aflossen van een hypotheek. Deze vrijstelling geldt ook als een woning wordt geschonken. Er gelden wel enkele voorwaarden, zoals bijvoorbeeld dat de leeftijd van de ontvanger tussen 18 en 40 jaar moet liggen.

Er hoeft in geen geval zowel overdrachts- als schenkbelasting betaald te worden. De overdrachtsbelasting zal met de verschuldigde schenkbelasting verrekend worden.

Terug huren
Mocht u uw woning op dit moment nog niet willen verlaten, dan nog kan het voordelig zijn de woning alvast te schenken. De huidige prijsstijging van woningen betekent dat uw kind nu minder schenkbelasting betaalt als deze trend zich doorzet. In dat geval kan schenken en terug huren een optie zijn. De woning valt dan bij uw kind in box 3, maar de heffing hierover kunt u ruimschoots compenseren door een zakelijke huur af te spreken.

Hulp bij uw keuzes
Komt u er niet uit? Johan Kroon Administratie staat voor u klaar om te helpen. Neem contact met ons op via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Altijddebestewijn.nl Beerta
Master Bekleding Zuidbroek
De Leo Media Beerta
Open Venster Beerta
TTAB Winschoten
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp